Bár a hátunk mögött tudhatunk néhány tavaszias napot, még nem ért véget a tél. Biztosan te is unod néha, hogy gyakran, amikor kinézel az ablakon, szürkeséget és esőáztatta utakat, levert embereket látsz. Esős (netán havas) estéken vagy hétvégeken zárd ki ezt pár órára, és amikor nincs hangulatod kimozdulni, merülj el egy új könyv nyújtotta történetben vagy egy régóta tervezett sorozat vagy film megnézésében! Mindez persze nem lehet teljes értékű, pihe-puha takaró alá bekuckózós kikapcsolódás, ha nem veszel magadhoz némi nyalánkságot. Készítsd ki a számodra legkedvesebb bögrét, és válogass jobbnál jobb receptjeink közül vagy azokat alapul véve, némi változtatással készítsd el valamelyik szimpatikus gőzölgő italt!
forrás: giphy.com
Legyen az csokoládé-, kávé- vagy alkohol alapú forró innivaló, ha saját szájízednek akarsz kedvezni, készítsd el otthon a folyékony állagú nassolnivalót. Mi ezúttal a kevésbé megszokott ízekre fókuszálunk, ha szeretsz újdonságokat kipróbálni, eljött a Te időd!
Az italok elkészítéséhez szükséged lesz néhány olyan konyhai eszközre, mint vízforraló, a gyümölcs hozzávalókhoz aprító, a koffein alapú receptekhez pedig széles kínálatban elérhető kávégépeink használatát javasoljuk. Amennyiben még az innivalók elfogyasztása utáni napon is a szádban érzed a mámoros ízeket, és magaddal vinnéd reggel munkahelyedre a maradékot, válaszd úti bögréink egyikét!
1. Sós karamellás forró csokoládé
Talán elsőre nagyon ellentmondásosan hangzik a sós karamella kifejezés, mégis ez az elmúlt évek egyik nagy slágeríze lett. Azonban nem kell túlbonyolítani a helyzetet, ahelyett, hogy sós ízű karamellára asszociálnánk, intenzívebb ízű karamellára kell gondolnunk, hiszen a só szerepe annyit tesz, – akár azokban a sós ételekben, melyekbe csipetnyi cukor kell – hogy még inkább kihozza az ízeket.
Hozzávalók:
• 2 bögre csokidarab (tejcsokoládéból)
• 3 bögre tej
• 2 bögre habtejszín – érdemes minél sűrűbbet használni
• ¼ bögre karamellszósz
• ½ tk. tengeri só
Elkészítés:
Önts minden hozzávalót egy edénybe, majd főzd lassú tűzön, amíg nem kezd forrni. Ezután habverővel keverd simára az egyveleget! Végül díszítéshez használj tejszínhabot, pillecukrot, továbbá kis mennyiségben karamellöntetet és sót vagy csokoládét!
forrás: pinterest.com
2. Tiramisus latte
Az Olaszország mediterrán ízeit és napsütötte tengerpartjait megidéző tiramisuval nem nagyon lehet mellényúlni, akik rajonganak a desszertért, azoknak folyékony formában is ajánlott egy kiadós kóstolás.
Hozzávalók:
• ¼ bögre mascarpone
• 2 ek. habtejszín – érdemes minél sűrűbbet használni
• ¾ bögre tej
• 1 ek. cukrozatlan kakaó
• ¼ bögre fekete kávé
• 1 ek. Amaretto szirup vagy likőr
Elkészítés:
Egy közepes lábasban keverd össze a mascarponét és a tejszínt, add hozzá a tejet, majd kezdd el főzni közepes lángon, és kevergesd, míg sima nem lesz a végeredmény. Ezután add hozzá a kakaót, és keverd addig amíg az fel nem oldódik, majd vedd le az edényt a tűzről! Öntsd hozzá a kávét, majd az amarettót! Ismét keverd addig az alapanyagokat, míg sima végeredményt nem kapsz. Díszítéshez használj tejszínhabot!
forrás: pinterest.com
3. Forró vajas rum
Fűszerezése miatt a karácsony hangulatát is megidézi ez a selymes állagú innivaló, amelynek elkészítése nagyon egyszerű, sőt, arra is van esély, hogy minden hozzávaló megtalálható a konyhádban, így még venned sem kell semmit az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
• 2 tk. olvasztott vaj
• 1 ek. barna cukor
• 2 tk. porcukor
• 4 cent rum
• csipetnyi őrölt fahéj
• csipetnyi őrölt szerecsendió
• 1 bögre forró tej
Elkészítés:
Egy kávésbögrében keverd össze a vajat, a porcukrot és a barna cukrot. Add hozzá a tejet, a rumot, a fahéjat és a szerecsendiót, majd keverd simára! Végül forrald fel mikróban a folyadékot. A végeredményt dobd fel fahéjrúddal vagy csillag formájú ánizzsal, így a látvány elegáns hatást kölcsönöz az innivalónak, akár vendégvárónak is felkínálhatod a vajas rumot.
forrás: pinterest.com
4. Almás hibiszkusztea
A hibiszkusz rendkívül egészséges, így hosszú távon fogyasztva remekül kifejti jótékony hatásait. Ezek közé sorolható, hogy szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, valamint gyulladáscsökkentő és antidepresszáns hatású. Ha tearajongó vagy, feltétlenül próbáld ki ezt a fajtát is!
Hozzávalók:
• 2 db hibiszkusz teafilter
• friss, hámozott gyömbér apróra szeletelve
• 1 bögre forró víz
• fél bögre almalé
• 1 rúd fahéj
Elkészítés:
A forró vizet öntsd a filterre, és hagyd állni 5 percig! Közben egy kis edényben keverd össze és melegítsd 2-3 percig az almalevet a fahéjjal. Ha már forró, távolítsd el a fahéjat, végül öntsd össze a teát az almalével, és már fogyaszthatod is.
forrás: pinterest.com
5. Ízletes gyümölcsös puncs
A gyümölcsös ízek kedvelőinek tökéletes választás egy télies puncs, amelynek eredete a 17. századra nyúlik vissza. Ekkoriban az európai hajósok az óceánokat szelték, amikor Indiában találkoztak egy számukra ismeretlen itallal. Az ottélőket megkérdezve kiderült, hogy az innivalót punch-nak hívják. Ez az elnevezés valójában a hindu pancha, valamint a szanszkrit pantcha szóból származik, – mindkettő ötöt jelent – a szám az eredeti recept öt erős összetevőjére (arrak, konyak, víz, narancslé, cukor) utal.
Hozzávalók:
• 750 ml rum
• 750 ml száraz vörösbor
• 3 bögre forró (gyümölcsös) tea
• 2 bögre cukor
• ½ bögre narancslé
• ½ bögre citromlé
• 2 bögre szezonális gyümölcs (egészben díszítéshez)
Elkészítés:
Keverd össze egy nagyobb edényben a hozzávalókat, és kezdd el melegíteni őket, de ne hagyd, hogy forrjon az edény tartalma! Keverd addig az alapanyagokat, amíg a cukor fel nem oldódik.
forrás: pinterest.com
+1 Vajsör a Harry Potter univerzumból
Bizonyára még sokan emlékeznek a J. K. Rowling könyveiben és a Harry Potter filmekben felbukkant vajsörre. Ez az ital eredetileg 1588-ból származik, amikor prémium minőségű ale sör volt az alapja. Mi azonban ennek egy alkoholmentes verzióját hoztuk el, ami otthon is könnyen elkészíthető, és garantáltan a kicsik is habzsolni fogják, Harry Potter fanatikusoknak pedig egyenesen kötelező!
Hozzávalók:
• 4 bögre tej
• ¼ bögre szobahőmérsékletű vaj
• ¼ bögre barna cukor
• 1,5 zacskó karamella ízű pudingpor
• 1 ek. vanília
• ¼ tk. őrölt gyömbér
• ¼ tk. cayenne-bors
Elkészítés:
3 bögre tejet, a vajat és a barna cukrot tedd egy mikrózható pohárba és keverd össze őket, majd 3 percre tedd mikróba. Ha feloldódott a vaj és a cukor, keverj hozzá még fél bögre tejet, majd add hozzá az előzetesen megfőzött folyós állagú pudingot! Ezután a keverékhez add hozzá a vaníliát, a gyömbért és a cayenne-borsot. Miután simára keverted az összetevőket, add hozzá a maradék tejet, és újra melegítsd meg mikróban az italt! Ezután már tálalhatod is, akár tejszínhabbal és karamellával a tetején.
forrás: pinterest.com
Azt tanácsoljuk, hogy élvezd ki a folyékony állagú finomságok minden cseppjét! Így a szürkébe öltözött februári napok is könnyedebbnek tűnnek, amíg meg nem érkezik a várva várt tavasz.
Egészségedre!
forrás: giphy.com