Február második felében már mindannyiunk szívesen elpakolná a szekrény mélyére a téli ruhákat, és kiülne egy szál pólóban ejtőzni egy parkba a simogató napfényre. Emellett sokan eltöprengenek azon, hogy az újévi fogadalmak, amelyek az egészséges táplálkozásról és a több testmozgásról szóltak, azokat nem feltétlenül sikerült maradéktalanul betartani. A gyakoribb jó idő talán segít kilábalni a lustálkodós fázisból, de ne feledkezz meg a tudatos táplálkozásról sem, ez utóbbihoz mutatunk néhány hasznos konyhai kiegészítőt.
Bár sokunknak először a hagyma jut eszébe, ha az aprítógép használatáról van szó, egy ilyen kis gépezet sok más funkciót is képes betölteni. Előfordult már veled is, hogy majd összeestél az éhségtől, mire hazaértél a napi edzésről? Az ilyen helyzetek megmentője is lehet egy aprítógép, hiszen a készülékbe csak bele kell dobálnod azokat az alapanyagokat, amelyekből szeretnéd összeállítani a salátádat, és pár perc múlva már fogyaszthatod is az egészséges vacsorát. Továbbá használhatod a gépet olajos magvak darálására, vagy akár zsemlemorzsa készítésére is.
Ezen kívül egy profibb aprítóval akár húst is darálhatsz. Miután kockákra vágtad az ínaktól mentes húst, a gép pillanatok alatt felaprítja neked azt. Ez a húsaprítási módszer remekül működik például csirkemell esetén.
Az egészséges táplálkozásban a másik legjobb gépi barátod a turmixgép lesz. Mielőtt beszerzel egy ilyen készüléket, arra figyelj oda, hogy a gép teljesítménye elérje a minimum 900 wattot! Ha ezt a követelményt hozza a turmixgép, akkor például a jégaprítás sem okoz majd neki gondot. Emellett arra is ügyelj, hogy minél nagyobb űrtartalmú berendezést válassz, így egyszerre több adagra való finomságot is elkészíthetsz.
A zöldségekből és gyümölcsökből készült turmixok jól jöhetnek, ha fogyókúrázol, mivel magas rosttartalmuk miatt hamar eltelítenek. Így reggeli mellé vagy tízórainak is fogyaszthatod őket, ráadásul így a folyadékbeviteled egy részét is biztosítod.
A smoothie gyümölcsökből vagy zöldségekből készült ital, melynek összetevőit általában fagyasztott állapotban használják fel, vagy jégkockával vegyítve pürésítik őket. Szinte bármilyen gyümölcs és zöldség felhasználható alapanyagként, még receptet sem feltétlenül kell követni, az összeállítás mindössze a fantáziádon múlik.
A megfelelő mennyiségű antioxidáns-, rost-, és vitaminbevitel elengedhetetlen az immunrendszer optimális működéséhez, így a smoothie-k elkészítése előtt érdemes olyan alapanyagokat összeválogatni, melyekben megtalálhatóak ezek a hatóanyagok.
Ha profi eredményt szeretnél elérni a konyhában, és biztosra akarsz menni a jég darálását illetően, akkor mindenképp érdemes beszerezned egy smoothie készítőt. Ugyanis a turmixgépek nem minden esetben birkóznak meg a jéggel, illetve a smoothie készítő használata kényelmesebb, mivel nem kell egyik edényből a másikba önteni az elkészült italt.
Ha minél több zsírt akarsz kivonni az étrendedből, a forrólevegős fritőz partner lesz ebben, ugyanis ezzel a háztartási berendezéssel minimális olaj felhasználásával süthetsz. A fritőzben az étel viszonylag gyorsan megsül anélkül, hogy odaégne, és mindössze annyi olaj szükséges működéséhez, amennyi segít, hogy a gépben áramló levegő ne legyen túl száraz.
A forrólevegős fritőz további előnye, hogy a minimális olajhasználattal a bűz sem fogja beteríteni az egész lakást, illetve magát az ételt sem, mivel azzal csak a keringő levegőn keresztül érintkezik.
Amennyiben tovább akarod növelni a zsiradékmentes főzést biztosító gépek sorát háztartásodban, egy ételpároló beszerzésével megteheted azt. A gőzben pároláshoz nem szükséges semennyi zsiradék, tehát az így készült ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak. Továbbá a párolóban készült fogások sokkal magasabb mértékben őrzik meg vitamintartalmukat, mivel vízzel sem érintkeznek előkészítés során. Zsírszegény halakat és zsenge zöldségeket érdemes leginkább e módon elkészíteni.
Ha nem lenne ismerős ez a két készülék, röviden bemutatjuk őket. A gyümölcscentrifuga az az eszköz, amely a belehelyezett zöldséget és gyümölcsöt a nagy sebességgel forgó késekkel felaprítja, majd egy szűrön keresztül átpréseli azokat. Így nyered ki a gyümölcslevet, méghozzá olyan módon, hogy a pép és a gyümölcslé elválik egymástól, köszönhetően a centrifugális erőnek. A gépezet előnye, hogy általa gyorsan hozzájuthatsz a gyümölcsléhez, illetve nem kell túlzottan odafigyelned az adagolásra, nagyobb szeletekben is belehelyezheted a hozzávalókat a készülékbe.
A gyümölcsprés segítségével, a gyümölcscentrifugával ellentétben lassú, úgynevezett hidegen sajtolással nyerheted ki a levet. A hidegen sajtolás révén nem sérülnek az enzimek, mivel a készülékben nincsenek kések, melyek felforrósodhatnának, hiszen az eszköz alacsony sebességen nyomja össze a zöldséget és a gyümölcsöt. Ugyan egy gyümölcsprés beszerzése költségesebb, ne hagyd figyelmen kívül, hogy 35%-kal több levet présel ki, és így jóval több tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz az ezzel a géppel kinyert gyümölcslé.
Ha a fent említett konyhai kisgépeket használod, egyszerűen fenntarthatsz egészséges táplálkozási szokásokat, és energikusan vághatsz neki az idei tavasznak.