Szeretnénk Önnel megosztani
Bernáth József séf
töltött paprika receptjét, hogy meglephesse családját ezzel az ízletes és kiadós étellel.
Töltött paprika Bernáth Józseftől
Hozzávalók:
• 1 db Braun botmixer
• 4 db kápia paprika
• 180 g darált sertés- vagy marha hús
• 60 g hideg víz
• 1 tojásfehérje
• 1 közepes fej hagyma
• 1 nagy gerezd fokhagyma
• 2 g fűszerpaprika
• 3 szem burgonya
• Néhány szál szárzeller
• 6 dl paradicsomlé
• 150 g paradicsompüré
• 4 g finom só
• 10 g barna cukor
• 20 g olívaolaj
• 40 g vaj
Elkészítés
A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
A darált húst alaposan összekeverjük rizzsel, a finomra vágott hagyma felével, a reszelt fokhagymával, fűszerpaprikával, 1 g sóval, a tojásfehérjével és vízzel.
A zellerszárat megmossuk, a zöldjét eltesszük a díszítéshez, a szárat pedig 10-12 cm-es hasábokra daraboljuk. Fontos, hogy megjegyezzük, pontosan hány darab van belőle, mert később ugyanannyit kell kihalásznunk a paradicsommártásból.
Az apróra vágott hagyma másik felét a paradicsom pürével együtt, kevés olajon, folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd hozzá adjuk a paradicsomlevet és a feldarabolt zellerszárat. Sózzuk, cukrozzuk.
Kicsumázzuk a paprikát, a magokat is eltávolítjuk, majd megtöltjük a húsos keverékkel. Alaposan nyomkodjuk bele a tölteléket, hogy majd szeleteléskor ne csússzon le róla a paprika. Amikor kész vagyunk, úgy tegyük a paprikát a lábasba, hogy a felső részüket, ahol megtöltöttük őket, jó szorosan nyomjuk az edény falához. Így az összes töltelék a paprikában marad. Fedővel letakarva legalább 40 percig főzzük. Félidőben érdemes megforgatni a paprikát a mártásban.
Egy lábasban tegyünk fel vizet forrni a burgonyához. A burgonyákat alaposan mossuk meg, és így héjasan vágjuk cikkekre. Akit zavar a héja az természetesen meghámozhatja a krumplikat, még nyersen. Közben egy serpenyőt is felteszünk kis lángon melegedni. Ha felforrt a víz, megsózzuk és bele tesszük a burgonyacikkeket. 8-10 percig főzzük, majd átszedjük a forró burgonyát a serpenyőbe és kevés olaj és vaj keverékén aranysárgára pirítjuk. Pirulás közben megsózzuk.
Ha megfőttek a töltött paprikák, a zellerszálakkal együtt kivesszük őket az edényből. A zellerszálakra már nem lesz szükség. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsom mártást pedig egy kancsóba töltjük és botmixerrel összeturmixoljuk. Ha maradt egy kevés vajunk, akkor azt is hozzákeverhetjük.
Tálaláskor először a mártást öntjük a mély tányérba, majd erre halmozzuk a töltött paprika szeleteket és a sült burgonyát. A főzés elején félretett zellerzölddel díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk! :-)