A dietetikusok napi fél kiló gyümölcs és zöldség fogyasztást javasolják. Ez a mennyiség azért valljuk be, sokunk számára teljesíthetetlen. Van azonban egy kiskapu, merthogy ezt a mennyiséget nem rágva kell elfogyasztanunk, hanem gyümölcslé formájában is bevihetjük a szervezetünkbe, természetesen kizárólag természetes módon, mindennemű adalékanyag nélkül. Gyümölcspréssel vagy gyümölcscentrifugával nyerjem ki a gyümölcs levét? Ez itt a nagy kérdés, amelyre mi most megadjuk, ha nem is a választ, de a döntésben igyekszünk segíteni.
GYÜMÖLCSCENTRIFUGA
Gyümölcscentrifuga, mondhatni a mindenhol kapható és fellehető eszköz, melyek a beléjük gyömöszölt zöldséget és gyümölcsöt, majd a nagy sebességgel forgó kések felaprítják, és egy szűrön keresztül átpréselik. Így kapjuk a gyümölcslevet. A pép és a gyümölcslé elválik egymástól, köszönhetően a centrifugális erőnek.
Előnyei
• Gyors elkészítési idő
• Olcsóbban beszerezhető eszköz
• Könnyű használhatóság
• A zöldségek és gyümölcsök nagyobb darabban is behelyezhetők
Hátrányai
• A gyümölcscentrifuga nem képes a zöld leveleseket, salátákat, gyógynövényeket elkészíteni
• Kevesebb mennyiségű levet eredményeznek
• A magas fordulatszám miatta a lapátok átmelegednek, és a hő hatására elpusztulnak az enzimek, így csökken a gyümölcslé minősége
• A kifacsart gyümölcslé habosabbá válik
• Magasabb a pép tartalma a gyümölcslében, ezért sűrűbb levet kapunk
• Igencsak hangos a szerkezet
GYÜMÖLCSPRÉS
Ezekkel a gépekkel, a gyümölcscentrifugával ellentétben lassú, ún. hidegen sajtolással nyerjük ki a levet. A hidege sajtolás révén nem sérülnek az enzimek, merthogy nincsenek kések, melyek felforrósodnánk, merthogy itt alacsony sebességen összenyomja a zöldséget és a gyümölcsöt, így történik a préselés. Ugyan költségesebbek ezek a készülékek, azonban ne feledjük, hogy 35%-kal több levet préselnek ki, és jóval több tápanyagot, ásványi anyagot tartalmaznak.
Előnyei
• Kevesebb hőt termelnek működés közben, így nem sérülnek az enzimek
• Használható zöld levelekhez, gyógynövényekhez
• Sokkal több levet eredményeznek
• Alacsonyabb sebességnél kevesebb hőt termelnek, így nem sérülnek az enzimek és a tápanyagok
• Minimális a habosodás, nem különül el a gyümölcslé
• Képesek növényi tejek készítésére is
• Csendes
Hátrányai
• Drágább
• Hosszabb előkészítési idő, mert a zöldségeket, gyümölcsöket kisebb darabokra kell feldarabolni
Egyet azonban ne feledjünk. Bármelyiket is válasszuk, bármilyen módon is készítjük az egészséges leveket, már nagyon sokat tettünk az egészségünkért.
Gyümölcsprés mellett döntött? Tekintse meg kínálatunkat!
Mégis a gyümölcscentrifuga lenne a legjobb az Ön számára? Válogasson kedvére az eszközök között!