A raclette egy étkezésre és az ugyanilyen elnevezésű sajtra utal. Ez a svájci eredettel bíró sós, fűszeres ízesítésű sajt kifejezetten sütésre alkalmas a könnyen olvadó állaga miatt, és a húsokra, zöldségekre helyezve olvadás után nagyszerű ízt kölcsönöz az ételnek. Beszerzése nem a legegyszerűbb feladat, azonban, ha egy kellemes raclette vacsorát szeretnénk, akkor más, könnyen olvadó, ízesebb sajttal is helyettesíthetjük.
A raclette sütésnek van már egy modern változata is, a raclette grill, amellyel bármikor finom vacsorát varázsolhatunk a teraszon, az udvaron vagy akár a szobában is, és minimális előkészülettel is bezsebelhetjük vendégeink elismerő szavait, természetesen csak a raclette grill után.
A raclette recept hozzávalói
Bármi, csak a képzeletünk szabhat határt, de sajtra, mindenképpen szükségünk van, ez az étek koronája. A hozzávalókat kedvünk, és szánk íze szerint variálhatjuk, ami lehet egy kis kenyér, uborka, gomba, bacon, sonka, grillezett hús, hagyma, pepperóni, alma, körte és a sajthoz igen jól passzoló dió is. A lényeg a megolvasztott sajt.
KÖRTÉS RACLETTE
- néhány körte vékonyra szeletelve
- vaj
- toast kenyér
- sajt
- dió
A kenyeret pirítsuk meg a raclette sütő tetején, kenjük meg vajjal, tegyük bele a tálkába, végül tegyünk rá egy szelet körtét, egy szelet sajtót, és süssük meg majd szórjunk rá diót.
HAGYOMÁNYOS RACLETTE
- kisebb burgonya
- kemény sajt
Héjában főzzük meg a burgonyát, majd elkészülte után helyezzük egy konyharuhával bélelt kosárba, hogy melegen tartsuk a fogyasztásig. A sajtot tegyük a sütőtálcába, süssük meg, majd öntsük a burgonyára. Fogyaszthatunk mellé gyöngyhagymát, csemegeuborkát.
Érdemes megfogadni!
Az olvasztott sajt nehéz étel, könnyen megüli gyomrunkat, de a zöldségek, gyümölcsök, csemegeuborka vagy a gyöngyhagyma segíti az emésztést. Ezen kívül ne igyunk mellé üdítőt vagy ásványvizet, mert ettől a sajt megdermed a gyomrunkban. Kortyoljunk inkább meleg teát vagy fehérbort.
Megjött az étvágya egy kis sütögetéshez? Azt nem csodáljuk. Tekintse meg raclette grilljeinket!
K.N.