Műveletek
Kosár
A kosár jelenleg üres.
Kosár tartalma, rendelés
Tippek, melyekkel többet hozhat ki kuktájából

Tippek, melyekkel többet hozhat ki kuktájából

2017. 04. 06.
A kukta nem a pokol legmélyebb bugyrából tört fel, magával hozva a forró gőzt, hogy minket halandókat ijesztgessen hangos, sípoló hangjával.

 

Megfelelő tárolás

  • A kukta tárolásának legjobb módja, ha használat után a fedelet fejjel lefelé helyezzük a fazékra.
  • Tárolás előtt mindig alaposan mossuk meg a kukta gumitömítéseit és a szelepet, és hagyjuk teljesen megszáradni.

Elegendő folyadék
 

  • A főzés nyomás alatt történik, így kevesebb folyadékra van szükség, mint a hagyományos főzésnél, mert nincs párolgás. Ettől függetlenül az sem árt, ha a receptben leírt folyadékmennyiségnél többet használunk, de soha ne kevesebbet.
  • Ha a főzés vége felé úgy látjuk, hogy sok a folyadék, főzzük egy kicsit fedő nélkül, hogy a felesleg elpárologjon.

Tefal kukta

Soha ne töltse túl a kuktát
 

  • A gőznek szüksége van térre, ezért nem szabad a kuktát túltölteni. Ebből adódóan az étel ne legyen több a kukta kétharmadánál, a folyadék mennyisége pedig soha ne legyen kevesebb másfél decinél.

Hőmérséklet beállítása

  • A főzés kezdetén emelje meg a hőmérsékletet majd, ha a nyomás megnövekedett, vegyük alacsonyabbra a lángot. A főzési időt innentől számoljuk.
  • Ha menet közben úgy látjuk, hogy csökken a nyomás, úgy vegyük feljebb a lángot.


Tefal kukta

Minden az időzítésen múlik

  • Az időzítés ugyanolyan fontos, mint a nyomás, de a receptekben megadott főzési idő, csak becsült adat. Minél keményebb az étel, annál hosszabb a főzési idő.


Számít a méret

  • Vágjuk a főzni kívánt élelmiszert egyeséges darabokra, hogy az eredmény mindenhol egyenletes legyen.
  • A nagyobb hús főzése jóval tovább tart, mint a kisebb daraboké vagy akár a csonté.
  • Ha össze akarjuk keverni az ételeket, például a húst a burgonyával vagy a zöldségekkel, akkor először kezdjük el főzni a húst, majd a főzési idő kétharmadánál nyomástalanítsuk, majd adjuk hozzá a zöldségeket, és főzzük tovább.

Pirítás az intenzív ízekért
 

  • Az intenzív extra ízhez az ételek párolása, pirítása ugyanúgy történik mint a hagyományos főzés során, csak itt a pirítás után adjuk hozzá a folyadékot és kezdjük el nyomás alatt főzni.

A nyomás csökkentésének módjai


A régi kuktákkal szemben a mai verziójukban fontos biztonsági elem, hogy nem lehet azonnal kinyitni, amíg nem csökkent benne a nyomás. A gőzt kétféle módszerrel lehet kiengedni, hogy a kinyitás valóban biztonságos legyen.

  • Hagyjuk, hogy a kukta magától lehüljön, így a gőz által keletkezett nyomás is csökkenni fog. Ez azonban eltarthat akár 30 percig is.
  • A gyorsabb megoldás, ha kukták a mosogatótálcába helyezzük, hideg vizet folyatunk rá, és lassan engedjük ki a forró gőzt, míg a nyomást teljesen le nem csökken.


Kukta lemart

Hagyományos ételek újragondolása kuktában


A kukta a legalkalmasabb a hosszú főzési idejű ételek elkészítésére (levesek, pörköltek stb.), ettől függetlenül bármit el tudunk benne készíteni, ha figyelembe vesszük a kukta paramétereit:

  • Készítse elő az összetevőket annak megfelelően, ahogy a hagyományos recept is írja.
  • Győződjön meg a megfelelő folyadék mennyiségről.
  • Vegye figyelembe, hogy az elkészítési idő a hagyományos elkészítéshez képest 25%-al, de legalább 50%-al csökken.
  • Végül, de nem utolsó sorban ne feledje, hogy a túlfőzött, pépes ételt már nem lehet megmenteni.
Összesen 14 235 termék készleten.
Személyre szabott ajánlatokért, funkciókért lépjen be!
Bejelentkezem
Még nem regisztrált? Néhány kattintással megteheti.
Iratkozzon fel hírlevelünkre,
hogy elsőként értesüljön az újdonságokról és aktuális ajánlatainkról!
Termékeink

 

 

Árukereső.hu