A dietetikusok naponta minimum 400, de inkább 600-800 gramm gyümölcs és zöldség bevitelét javasolják, így javasolt minden főétkezés mellé fogyasztani belőlük, hogy biztosan meglegyen a napi adag. Azonban ez a mennyiség, sokak számára teljesíthetetlen. Van azonban egy kiskapu, merthogy ezt a mennyiséget nem feltétlenül szilárdan kell elfogyasztanod, hanem gyümölcslé formájában is beviheted a szervezetedbe, természetesen mindennemű adalékanyag nélkülözésével. Minderre természetesen azért van szükség, mert kutatások is bizonyítják, hogy a nagyobb mennyiségben fogyasztott zöldség és gyümölcs csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, mérsékli a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer megfelelő működését. Az egyes zöldségek és gyümölcsök más tulajdonságokkal rendelkeznek, viszonylag alacsony zsír-, energia- és szénhidráttartalommal rendelkeznek, eltérő ásványi anyag, vitamin- és rosttartalmuk, így fogyaszd őket minél változatosabban!
forrás: freepik.com
Emellett szentelj figyelmet annak, hogy mindig fogyassz idénygyümölcsöket, mivel azok tartalmazzák a legtöbb vitamint. Kerüld a fonnyadt, túlérett darabokat, otthon pedig figyelj oda a megfelelő tárolásra! Ha nem tudod pár napon belül elfogyasztani a megvásárolt adagot, akkor fagyaszd le! A növényi tápanyag bevitele pedig nemcsak a már említett vitamin-, hanem a rosttartalom miatt is fontos, hiszen utóbbi bevitele elősegíti az anyagcsere-folyamatok megfelelő működését, így könnyebben elkerülhetőek olyan egészségügyi problémák, mint az emésztés lelassulása, székrekedés, túlsúly kialakulása. Továbbá a gyümölcsök és zöldségek magas víztartalmuk révén szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás másik alappillére, amit szem előtt kell tartanod, hogy a szivárvány minden színében fogyaszd a vitaminbombákat.
A frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek jótékony hatása sem elhanyagolható, hiszen ezek fogyasztás után közvetlenül a véráramba jutnak, és 15 perc alatt felszívódnak. Ráadásul ha elkezdesz gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztani, étrended is bővül, előfordulhat, hogy folyékony formában olyan ízeket is megszeretsz, melyeket korábban még csak nem is kedveltél. Továbbá a frissen facsart levek lugosító hatása által nőni fog energiaszinted, elősegíti szellemi frissességed, javítja közérzeted és a cellulit ellen is hasznos.
forrás: freepik.com
Már csak az a kérdés, hogy ha folyékony halmazállapotban szeretnéd fogyasztani az alapanyagokat, akkor vajon gyümölcspréssel vagy -centrifugával érdemesebb kinyerni a gyümölcsök, zöldségek levét? Alább segítünk neked a döntésben.
| Gyümölcscentrifuga
A gyümölcscentrifuga az az eszköz, amely a belehelyezett zöldséget és gyümölcsöt a nagy sebességgel forgó késekkel felaprítja, majd egy szűrön keresztül átpréseli. Így nyerjük a gyümölcslevet, méghozzá olyan módon, hogy a pép és a gyümölcslé elválik egymástól, köszönhetően a centrifugális erőnek.
Előnyök
|
Hátrányok
|
A zöldségek és gyümölcsök nagyobb darabban is behelyezhetők a gépbe.
|
A gyümölcscentrifuga nem képes a zöld leveleseket, salátákat, gyógynövényeket hasznosítani.
|
Gyors elkészítési idő.
|
Kevesebb mennyiségű levet eredményez.
|
Olcsóbban beszerezhető eszköz.
|
A készülék hangos, a magas fordulatszám miatt a lapátok átmelegednek, így a hő hatására sérülnek az enzimek, tehát csökken a gyümölcslé minősége.
|
Könnyű használhatóság.
|
A pép tartalma magasabb a gyümölcslében, ezért sűrűbb levet kapsz.
|
| Gyümölcsprés
A gyümölcsprés segítségével, a gyümölcscentrifugával ellentétben lassú, ún. hidegen sajtolással nyerheted ki a levet. A hidegen sajtolás révén nem sérülnek az enzimek, mivel a készülékben nincsenek kések, melyek felforrósodhatnának, hiszen az eszköz alacsony sebességen nyomja össze a zöldséget és a gyümölcsöt. Ugyan egy ilyen gépezet beszerzése költségesebb, ne hagyd figyelmen kívül, hogy 35%-kal több levet présel ki, és így jóval több tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz a gyümölcslé.
Előnyök
|
Hátrányok
|
Kevesebb hőt termel működés közben, így nem sérülnek az enzimek. Csendes működés jellemzi.
|
Drágább.
|
Használható zöld levelekhez, gyógynövényekhez, sokkal több levet eredményez. Képes növényi tejek elkészítésére.
|
Hosszabb előkészítési idő jellemzi, mert a zöldségeket, gyümölcsöket kisebb darabokban tudja feldolgozni.
|
Minimális a habosodás, nem különül el a gyümölcslé.
|
|
Egyet azonban ne feledj, akár gyümölcscentrifugát, akár gyümölcsprést vásárolsz, és bármilyen módon is készíted az egészséges leveket, már nagyon sokat tettél az egészségedért.