Elmaradhatatlan konyhai készülékeink első részében az ételpároló nagyszerű előnyeit emeljük ki, és szót ejtünk arról, hogy az olajsütőben sült ételek miért is ízletesebbek.
ÉTELPÁROLÓ
Gyors és egyszerű főzés
Az ételpároló egyik legnagyobb előnye, hogy a főzési folyamat még soha nem volt ennyire egyszerű és gyors. A nem elillanó gőz által az étel valóban pár perc alatt elkészül.
Minimális felügyelet
Ismerős amikor nem lehet elmozdulni a tűzhely mellől, mert figyelni kell, hogy ne égjen meg, ne fröccsenjen szét? A párolónál ezekre nincs szükség, mindemellett a beépített időzítővel még túl sem tudjuk párolni az étket.
Struktúra és szín
Főzés vagy sütés során az ételek, főleg az zöldségek struktúrája, színe egy kicsit megváltozik, és nem feltétlenül az előnyére válik. Párolás során nem sérül az ételek szerkezete, és megtartják igazán ínycsiklandozó, egészséges színüket.
Egészséges főzési eljárás
Mivel a gőzölési folyamathoz csak víz szükséges, nem pedig olajra, így nem kell aggódni, hogy az élelmiszer kiszárad, merthogy azok a főzési folyamat során megtartják nedvességüket. Ezen túl pedig, az zsiradék hiánya miatt az étel messze magasan az egészséges étel kategóriájába tartozik a bevitt minimális zsírmennyiség miatt. Végül, de nem utolsó sorban, ne hagyjuk ki, a párolás előnyeinek kiemelkedő pontját, az ételekben maradt tápanyagot és ásványianyagot, melyek az eljárás során nem vésznek el.
Időt, pénzt és energiát takaríthat meg
Időt spórolhat meg, mert különböző ételt tud egyszerre készíteni, egy edényben. Ebből kifolyólag megtörténik az energiamegtakarítás is, mert az egy edényben történő főzésből kifolyólag nem kell akár több főzőlapot is működtetnie, és el is jutottunk arra a pontra, hogy anyagilag is megéri az ételpárolót használni.
Kevesebb kosz, egyszerű takarítás
A gőzt a legegyszerűbb takarítani, mert a gőz nem hagy maga utána olajos felületet, amelyektől néha igen nehéz megszabadulni. Az edények, tálcák mosogatógépben vagy kézzel is egyszerűen tisztíthatók.
OLAJSÜTŐ
Gyorsabb sütési idő
Sokkal gyorsabb sütési idő más módszerekhez képest, amely egyszerű fizikai szabályon, a termodinamikán alapszik, mely szerint a forró folyadék és a szilárd élelmiszer közötti hőátadás sokkal gyorsabb, mint a meleg levegő esetében.
Finomabb íz
Az olajsütőben sütött ételek íze sokkal jobb, mint a tűzhelyen vagy sütőben készült társaikénál. Ennek oka, hogy a fritőzben a sütés során a zsiradék, a lezárt szerkezetben,a sütés folyamán jobb ízt kölcsönöz az ételeknek a sütés eredménye ízletesebb étel.
Gusztusosabb étel
A fritőzben sült étel sokkal gusztusosabb és étvágygerjesztőbb a hagyományos módon készült ételeknél, amelyek túlsülhetnek, kiszáradhatnak. Az olajsütővel ez nem fordulhat elő, és biztos lehet benne, hogy a mélyhűtőből elővett étel a sütés után is megtartja kellemes ízét.
Nagyszerű előételek
A fritőzben valós sütés alkalmas arra, hogy a legkülönfélébb ételeket a legvonzóbb stílusban készítse el, mindezt a saját otthonában. Ízletes chipset, hagymakarikát, cukkinit süthet, vagy desszertnek készíthet benne fánkot is.