Imádod a beöltözősdit, illetve a finom falatokat? Akkor a farsang bizonyára a szívedhez közel álló ünnep. Az esemény a keresztény naptár szerint egészen vízkereszttől, vagyis január 6-tól húshagyókeddig tart. Ha te is megülöd a farsangot családoddal és barátaiddal, és az ínycsiklandó falatok sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, lesd el az alábbi recepteket!
| Becsinált leves
Még a hagyományos húslevesnél is laktatóbbat keresel a farsangi családi ebédhez? Ennél a humoros nevű fogásnál táplálóbbat nem találsz. Ez a leves eredetileg arról kapta a nevét, hogy a belekerülő húsnál a puhára vagy félpuhára párolás módszerét kell alkalmazni. Ezután a megpárolt húshoz hozzáadják az apróra szelt zöldségeket a világos rántással. Bármilyen zöldségekből készítheted a levest.
Hozzávalók:
• 40 dkg csirkeaprólék
• 2 dl tejföl
• 1 csokor petrezselyem
• 2 tojássárgája
• 20 dkg fehér és/vagy sárgarépa
• 10 dkg zeller/karalábé
• 2 ek. olívaolaj
• 1 ek. ecet
• só, bors
Elkészítés:
1. Vágd apró kockákra a húst, majd pirítsd és sózd meg, engedd fel kb. 1 liter vízzel.
2. A félig puhára főtt húshoz add hozzá az apróra vágott sárga- és fehérrépát, valamint a petrezselymet, és folytasd a főzést.
3. Ha megpuhult a leves, vedd le a tűzről és add hozzá a tojássárgájával és tejföllel elkevert ecetet, majd tálald.
Kép és recept forrása: bien.hu
| Tepsis részeges csirke
Ez a tipikusan farsangi időszakban vagy szüret idején készülő étel onnan kapta a nevét, hogy alkoholban párolódik, általában borral szokták elkészíteni, de helyette választható alternatívaként a sör is.
Hozzávalók:
• 1 egész csirke
• 60 dkg burgonya
• 20 dkg fejtőbab
• 30 dkg brokkoli
• 10 dkg libazsír
• 20 dkg szárzeller
• 2 dl fehérbor
• 20 dkg hagyma
• 2 db paradicsom
• 2 db kápiapaprika
• 2 fej fokhagyma
• 30 dkg kolbász
• 20 dkg cukkini
• Só, bors, rozmaring, majoránna
Elkészítés:
1. Fűszerezd be a húst a sóval, borssal, rozmaringgal és majoránnával, kötözd össze a csirke lábait, majd pihentesd egy órán keresztül.
2. A burgonyát főzd meg héjában, hámozd meg, majd vágd vastagabb szeletekre. Párold meg a brokkolit és a zellert, a babot pedig főzd puhára.
3. A csirkét tedd tepsibe, és locsold meg a libazsírral, süsd 200 fokon 10 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 160 fokra. Locsolj egy kevés fehérbort a csirkére, majd tedd mellé a burgonyát a kettévágott fokhagymával, és a nagy szeletekre vágott hagymákkal.
4. A csirkét takard le alufóliával, és süsd egy órán keresztül. Közben pótold az elpárolgott bort, 45 perc után vedd le a fóliát, és tedd a hús mellé a felkarikázott kolbászt, a paradicsomot és a paprikát. Az utolsó 10 percre tedd be a sütőbe a felszeletelt cukkinit, a brokkolit, a zellert és a babot is.
Kép és recept forrása: mindmegette.hu
| Churros
Javasoljuk, hogy néha eszközölj változtatásokat a konyhában. Így ezúttal nem a hagyományos farsangi fánk elkészítésére biztatunk, hanem a churros receptjével készültünk. Bármennyire is megtévesztően néz ki első ránézésre ez az édesség, spanyol fánknak szokták nevezni. Ez a finomság egy sült tészta, amit nemcsak a spanyolok, hanem a portugálok és a dél-amerikaiak is szívesen fogyasztanak.
A churros eredetét több történet is övezi. Az egyik szerint a portugálok vették át a koncepciót Kínából, majd az édesség átkerült Spanyolországba, ahol elnyerte mai, csillag formáját. Egy másik elmélet szerint a spanyol juhászok készítették friss pékáruk helyettesítésére, mivel a churros tésztáját rendkívül egyszerű elkészíteni, ráadásul meg tudták sütni nyílt tűzön. Próbáljátok ki mindenképpen ezt az édességet, ha valami különleges és finom desszertet szeretnétek felszolgálni.
Hozzávalók:
• 50 g vaj
• 2 db tojás
• 110 g liszt
• 2 tk. cukor
• 250 ml víz
• 1 csipet só
• olaj a sütéshez
Hozzávalók az öntethez:
• 125 ml tejszín
• 100 g étcsokoládé
Elkészítés:
1. A vizet, a vajat, a cukrot és a sót tedd egy lábasba és közepes lángon forrald fel. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a lisztet, majd ha simára keverted az egyveleget, vedd le a tűzről az edényt.
2. Egy darabig hagyd hűlni a keveréket, majd egyesével add hozzá a tojásokat.
3. A tésztát tedd csillagfejű habzsákba.
4. Egy serpenyőben forrósíts olajat, majd formázz kb. 10 centi hosszúságú tésztákat. Az egyes darabok néhány perc alatt aranybarnára sülnek.
5. Csepegtesd le az olajat a tésztákról papírtörlővel, majd még melegen forgasd meg a fahéjas cukorban mindegyiket.
6. Készíts csokiöntetet a tejszín és az étcsoki felolvasztásával. Vegyítsd a két alapanyagot lassú tűzön gyakran kevergetve, és kész is az isteni mártogatós.
Recept forrása: magyarorszagom.hu