Az ünnepi menüsor összeállítása komoly fejtörést okozhat, nem csoda, hiszen nehéz megfelelni az egész család igényeinek. Vannak, akik már jóval a nagy közös étkezés előtt kitalálják, hogy mi kerüljön az asztalra, mások az utolsó pillanatra hagyják a tervezést. Bárhogy is legyen, érdemes szétnézni az internet bugyraiban minden lehetséges opciót figyelembe véve, segítségképp mi is összeválogattunk néhány receptet, így ötletet nyerhetsz az idei menü összeállításához.
forrás: freepik.com
| Csirkeleves
Ha ünnepekkor a tradicionalitás híve vagy, akkor ideális választás a rendkívül egészséges húsleves. Ez a fajta leves elősegíti az immunrendszer helyes működését és segíti a gyulladások csökkentését. A húsleves hozzávalóiban található tápanyagok, vitaminok és antioxidánsok hozzájárulnak a betegségeket okozó vírusok és baktériumok legyőzéséhez. Ha ezt a levest készíted el vendégeid számára, nemcsak finom, hanem egészséges fogással kezdődhet a karácsonyi vacsora.
Hozzávalók:
• kb. 8 db csirkehús (lehetőleg csonttal)
• 1 gerezd fokhagyma
• víz vagy alaplé
• 1 fej vöröshagyma
• néhány gumós vagy gyökeres zöldség: karalábé, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, paszternák, póréhagyma, édesburgonya
• egy-egy marék egyéb zöldség – pl. zöldborsó, zöldbab, kelkáposzta, brokkoli, karfiol
• petrezselyemzöld
• 2 db leveskocka
• babérlevél
• só, bors
Elkészítés:
Tisztítsd és pucold meg a zöldségeket, a gyökereseket szeld fel nagyobb darabokra, illetve egy részét, például a vöröshagymát hagyd egészben. A húst, a vöröshagymát és az egészben hagyott zöldségeket tedd egy nagyobb lábasba, öntsd fel az alaplével vagy vízzel, ízlés szerint adj hozzá sót és borsot. Forrald fel a levest, majd a felszínen keletkező habot szűrd le. Ezután add hozzá a feldarabolt zöldségeket, a leveskockákat és néhány babérlevelet. Fedő alatt főzd még 40-50 percig a levest, a petrezselymet pedig elég főzés vége előtt 10 perccel hozzáadni, majd a babérlevelekkel együtt el is távolíthatod őket a végén.
forrás: freepik.com
Recept forrása: zest.hu
| Sajtos fokhagymakrémleves
Ha unod a hagyományos húslevest vagy halászlevet az ünnepi asztalon, akkor mindenképp próbáld ki ezt a selymes krémlevest, ami új színt visz a karácsonyi menübe.
Hozzávalók:
• 2 fej fokhagyma
• 9 dl marha alaplé
• 150 ml főzőtejszín
• 2 evőkanál finomliszt
• 15 dkg reszelt sajt
• 1 ek. olívaolaj
• 1 csapott ek. vaj
• fehér bors ízlés szerint
• 1 csipet szerecsendió
• só ízlés szerint
Elkészítés:
A vajon és az olívaolajon futtasd fel a feldarabolt fokhagymát. Ezt hintsd meg a liszttel, keverd el, majd öntsd fel az alaplével és add hozzá a fűszereket, főzd 5 percig. Ezután turmixold simára az alapanyagokat, tedd vissza a tűzre, add hozzá a tejszínt és forrald fel ismét. Reszelj sajtot a tetejére és tálald a levest.
forrás: freepik.com
Recept forrása: nosalty.hu
| Vajban sült harcsaszelet
A hal a karácsonyi menüsor elhalaszthatatlan része, valamilyen formában feltétlenül az asztalra kell kerülnie minden háztartásban. Ezt a vajban sült verziót nemcsak könnyű elkészíteni, de rendkívül ízmámoros pillanatokat okozhat a családnak.
Hozzávalók:
• 40 dkg harcsa
• 1 ek. pirospaprika
• 1 gerezd fokhagyma
• 10 dkg liszt
• só
• bors
• vaj
Elkészítés:
A harcsát vágd kisebb szeletekre, ízesítsd sóval és borssal, kend meg az összezúzott fokhagymával. A lisztet keverd össze a pirospaprikával, majd forgasd meg benne a halszeleteket. A vajat forrósítsd fel egy serpenyőben, és süsd benne pirosra a hús mindkét oldalát.
forrás: freepik.com
Recept forrása: mindmegette.hu
| Sajttal-sonkával töltött csirkemell
Akik kicsit töményebbre vennék a figurát, azoknak tökéletes választás ez a csirkehúsos fogás. Emellett remek rántotthúspótló is, utóbbi fanatikusai igazán kiegyezhetnek ezzel a töltött csirkével az ünnepek alkalmával, hiszen tápláló finomságról van szó.
Hozzávalók:
• 4 db csirkemellfilé
• 15 dkg füstölt sonka
• 4 db tojás
• 10 dkg sajt
• zsemlemorzsa
• só
• bors
• liszt
• olaj vagy zsír
Elkészítés:
A húst mosd meg és töröld szárazra, majd ízesítsd sóval, borssal, végül vágj zsebeket mindegyik szeletbe. A sonkát és a sajtot szeleteld fel és mindegyik zsebbe tegyél egy-egy darabot, majd a nyílást hústűvel tűzd össze. A csirkemellet panírozd be: lisztbe, tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva. Egy serpenyőben melegíts olajat vagy zsírt és süsd meg benne a hússzeleteket. Tálald tetszőleges körettel!
forrás: pixabay.com
Recept forrása: mindmegette.hu
| Zöldséges burgonyasaláta majonézzel
Ha a hétköznapibb salátáknak hódolsz, és olyat szeretnél készíteni, ami mindenféle sülthöz illik, válaszd az alábbi krumplis variációt a karácsonyi vacsora mellé! Ráadásul nem egy pepecselős dologról van szó, csak annak szentelj kiemelt figyelmet, hogy időben összerakd a salátát, hogy kellően összeérjenek az ízek.
Hozzávalók:
• 70 dkg burgonya
• 3 db paradicsom
• 3 ek. olívaolaj
• 3 dl majonéz
• 1 fej lilahagyma
• fél szál póréhagyma
• só
• 1 ek. bors
Elkészítés:
A krumplit héjában főzd meg, hámozd meg, majd vágd vastag szeletekre. Tedd keverőedénybe, majd add hozzá a szeletelt póréhagymát, a lilahagymát és paradicsomot. Ízesítsd sóval, borssal, locsold meg az olívaolajjal, keverd össze, végül tedd hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt keverd össze a salátát a majonézzel kevert borssal.
forrás: pixabay.com
Recept forrása: mindmegette.hu
| Görög saláta
Ha mediterrán ízekkel turbóznád fel a karácsonyi salátabárt, akkor voksolj a görögök kedvence mellett! A saláta hozzávalóiban bőven akadnak vitaminok, illetve jó minőségű zsiradékok, fűszerezni pedig nem is nagyon kell azt, mivel a feta amúgy is gondoskodik a sósságról.
Hozzávalók:
• 6 db paradicsom
• 18 db fekete olívabogyó
• 4 ek. olívaolaj
• 1 fej lilahagyma
• 20 dkg feta
• 2 ek. citromlé
• fél kígyóuborka
• só
• bors
• kakukkfű
• kenyér
Elkészítés:
Tisztítsd meg és darabold fel a paradicsomokat, az uborkát hosszában vágd félbe, kapard ki a magjait és karikázd fel. A lilahagymát hámozd meg és szeleteld fel. A többi hozzávalót tedd egy tálba, majd forgasd bele a felkockázott fetát is. Az öntethez keverd simára a citromlevet az olívaolajjal, adj hozzá sót és borsot, majd locsold a salátára.
forrás: freepik.com
Recept forrása: mindmegette.hu
| Mézeskalács
Ha karácsony, akkor mézeskalács, ezen nem is érdemes vitatkozni. A közkedvelt édességet az Indus folyó völgyében már az időszámításunk előtti harmadik évezredben is fogyasztották, az első mézeskalács valószínűleg méz, liszt és víz keverékéből készült tészta volt, melyet aztán forró kövön szárítottak. Hazánkban a mézeskalács-készítés első jelei sütésre használt égetett cserépformák voltak, melyeket az aquincumi romok között találtak.
Azonban létezik a mindenki által ismerten kívül más módja is a finomság elkészítésének és fogyasztásának. Görgess!
forrás: freepik.com
| Pohárkrém
Pohárkrémként például szintén lenyűgöző látványt nyújt az édesség, ráadásul pofon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók (2 főre):
• 150 g mézeskalács
• 150 ml jéghideg tejszín
• 150 g mascarpone
• 1 marék pisztácia
• 50 g porcukor
Elkészítés:
Mindössze annyi dolgod van az elkészítéssel, hogy a mézeskalácsokat zacskóba rakod, majd klopfolóval kis darabokra zúzod. A tejszínt verd habbá, add hozzá a porcukrot, a mascarponét és a durvára vágott pisztáciát! 2 pohárba rétegezd a mézeskalácsot és a krémet, végül pedig igény szerint díszítsd egész mézeskaláccsal és pisztáciával.
forrás: freepik.com
| Torta
Ha bevállalós vagy, akkor a mézeskalácstorta receptje neked való és garantáltan az egész család desszertigényét kielégíti, emellé mást már biztosan nem kell sütnöd.
Hozzávalók a tésztához:
• 120 g méz
• 120 ml olaj
• 110 g barna cukor
• 160 g liszt
• 150 ml víz
• 2 db tojás
• 10 g sütőpor
• 1 csipet só
• 1 mk fahéj
• 1 mk szerecsendió
• 1 mk gyömbér
A krémhez:
• 300 g mascarpone
• 230 g szobahőmérsékletű vaj
• 30 ml brandy
• 4 ek. porcukor
• 1 mk fahéj
Elkészítés:
Egy edényben keverd össze az olajat, a vizet és a mézet, majd add hozzá a tojásokat és a barna cukrot. A lisztet keverd el a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval, majd a tojásos keverékkel. A tésztát öntsd három 18 cm átmérőjű formába és 175 fokon süsd kb. 30 percig.
A vajat keverd habosra a porcukorral és fahéjjal, majd a brandy-vel és a mascarponéval. A krém 2/3 részét kend a rétegek közé, pakold egymásra a lapokat, a maradék krémmel pedig kend körbe a tortát, egész mézeskalácsokkal díszítheted azt.
forrás: freepik.com
| Mézeskalácsgolyók
Ez a verzió nagyon elegáns, akár ajándékba is adható és szintén nem nagy ördöngösség elkészíteni.
Hozzávalók (14 darabhoz):
• 30 g porcukor
• 100 g mézeskalács
• 50 g szobahőmérsékletű vaj
• 50 g mascarpone
• 100 g fehércsokoládé
• kakaópor
Elkészítés:
A mézeskalácsot zúzd porrá aprítógéppel vagy egy zacskóba öntve klopfolóval, majd keverd össze a vajjal, mascarponéval és porcukorral. A masszából formázz dió nagyságú golyókat és tedd hűtőbe egy órára vagy fagyasztóba 20 percre. A fehércsokit olvaszd fel vízgőz fölött és gyorsan forgasd bele a golyókat. Tedd őket egy tányérra, szórj rájuk kakaóport, majd tálalhatod is az édességet.
forrás: freepik.com
Mézeskalácstorta, -golyók és pohárkrém receptek forrása: streetkitchen.hu
Sok sikert kívánunk a karácsonyi menü összeállításához!