Már csak néhány nap és itt a karácsony, ami a receptkönyvek előpakolásával, a konyhapult gyors koszosodásával és természetesen ínycsiklandó illatok terjengésével jár. Ezúttal néhány muffin receptet hoztunk, amelyek a karácsony ízeit sűrítik magukba. A muffint felszolgálhatod desszertként a nehéz ünnepi fogások után, vagy fogyaszthatod reggelire is.
Tudtad, hogy a muffin a 10. századi Angliából származik? Ebben az időszakban leggyakrabban cselédek készítették maradék süteményből, morzsából és kenyérből az édességet. Majd a 18. századra már olyan előkelő státuszt vívott ki magának a sütemény, ekkor ugyanis Muffin Man-ek árulták azt az utcán a járókelőknek.
Összeszedtünk néhány tuti karácsonyi muffin receptet, görgess lejjebb és válaszd ki a neked tetszőt!
| Mézeskalács muffin
Az egyik legikonikusabb, karácsonyt jelképező sütemény a mézeskalács. A közkedvelt édességet az Indus folyó völgyében már az időszámításunk előtti harmadik évezredben is fogyasztották, az első mézeskalács valószínűleg méz, liszt és víz keverékéből készült tészta volt, melyet aztán forró kövön szárítottak. Hazánkban a mézeskalács-készítés első jelei sütésre használt égetett cserépformák voltak, melyeket az aquincumi romok között találtak. Ha idén megspórolnád a mézeskalács elkészítését, csinálj az édességet idéző ízű muffint!
Hozzávalók (12 darabhoz):
• 23 dkg liszt
• 15 dkg cukor
• 1 dl tej
• 0.75 dl napraforgó olaj
• 2 db tojás
• 1 csomag sütőpor
• fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
1. Keverd simára az összetevőket a tésztaalaphoz. A keverékhez adhatsz gyümölcs-, vagy csokidarabokat, mazsolát.
2. A muffinformákat háromnegyedig töltsd meg tésztával.
3. A muffinokat süsd előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30 percig.
forrás: deliciouslyyum.com
Recept forrása: nosalty.hu
| Almás-fahéjas muffin dióval
Az alma és a fahéj is a karácsony elmaradhatatlan részét képezi, kevés ilyen ízkombináció létezik, ami ennyire tökéletes párost alkot. Az almás-fahéjas muffint egyszerű elkészíteni, aki ritkán süt, az is bátran kipróbálhatja.
Hozzávalók (12 darabhoz):
• 2 db tojás
• 24 dkg liszt
• 2 tk. fahéj
• 3 dl natúrjoghurt
• 16 dkg cukor
• 7 dkg vaj
• egy csipet só
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 db közepes alma reszelve
• 2 tk. szódabikarbóna
• durvára tört dió
Elkészítés:
1. Egy tálban keverd össze a joghurtot a tojással. Egy másikban a lisztet, sót, szódabikarbónát, fahéjat és cukrot, majd ehhez add hozzá a joghurtos masszát, végül a reszelt almát.
2. Oszd el a tésztát a muffinformába, mindegyik tetejére szórj a dióból, majd tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe sülni 20-30 percre.
forrás: taste.com.au
Recept forrása: nosalty.hu
| Extra csokis muffin
Az alábbi recept a csokirajongóknak kedvez, ha családod ezt az ízvilágot preferálja, garantáltan hamar elfogy az összes süti. Ezt a fajta muffint is könnyű elkészíteni, ha egy kiadós desszertet tálalnál a karácsonyi menü mellé, ez az ideális választás.
Hozzávalók (12-16 darabhoz):
• 2/3 bögre kakaó
• 1,5 bögre liszt
• 1 bögre barna cukor
• 1 tk. szódabikarbóna
• ¾ tk. só
• 1 tk. instant kávé
• 1,5 bögre csokoládé pasztilla
• 2 tojás
• ¾ bögre tej
• 2 tk. vaníliakivonat
• Fél bögre olvasztott vaj
Elkészítés:
1. Keverd össze a kakaót, lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sót és kávét. Add hozzá a csokipasztillát is, és tedd félre a tálat.
2. Egy másik edényben keverd össze a többi hozzávalót, kivéve az olvasztott vajat. A tejes keveréket öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd keverd simára az egyveleget. Végül add hozzá az olvasztott vajat is, és keverd ismét addig, amíg sima tésztát nem kapsz.
3. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, a tésztával béleld ki a muffinpapírokat, és süsd 20-25 percig.
forrás: bbc.co.uk
Recept forrása: chocolatechocolateandmore.com
| Vörös áfonyás muffin
Ez a bogyós gyümölcs tápanyagban gazdag, tele van C-vitaminnal, és természetesen süteményben is megállja a helyét. A gyümölcsös ízek kedvelőinek kötelező kipróbálni, karácsonykor reggelire vagy a főétkezések után is fogyasztható.
Hozzávalók:
• 2 bögre liszt
• 1 zacskó sütőpor
• ½ tk. só
• 1 tojás
• 1 bögre barna cukor
• 4 ek. olvasztott vaj
• 2 tk. vaníliakivonat
• 2 narancs héja reszelve
• 1 és ¼ bögre tejföl
• 1,5 bögre szárított vörös áfonya
• 1,5 bögre fehércsokis pasztilla
Elkészítés:
1. Egy tálban keverd el a lisztet a sóval és a sütőporral.
2. A tojást verd fel egy másik tálban, majd add hozzá a cukrot, keverd simára az egyveleget és add hozzá az olvasztott vajat. Végül keverd hozzá a narancshéjat és a vaníliát, majd a tejfölt két részletben, és keverd simára a tésztát.
3. Vágd apró darabokra az áfonyát, 2 teáskanálnyit tegyél félre belőle, a maradékot add a lisztes egyveleghez a fehércsokis pasztillával együtt.
4. A tejfölös részt add hozzá lassan a liszteshez, spatulával elkeverve.
5. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és a muffinpapírokat töltsd meg kb. háromnegyedig, majd mehet is a sütőbe 25-30 percre.
Recept forrása: kitchentreaty.com
| Tojáslikőrös muffin
Ha egy kis alkohollal fűszereznéd a karácsonyi muffint, ezzel a recepttel nem lőhetsz mellé. A tojáslikőr és a szerecsendió feldobja a muffintésztát, biztos, hogy nem marad egy darab sem ebből az ízletes sütiből.
Hozzávalók (12 darabhoz):
• 2 és ¼ bögre liszt
• 1 bögre cukor
• 1 csomag sütőpor
• fél tk. szerecsendió
• 2 tojás
• 1 bögre tojáslikőr
• fél bögre olvasztott vaj
• 1 tk. vaníliakivonat
Elkészítés:
1. Melegítsd elő 180 °C-ra a sütőt.
2. Keverd el egy tálban a lisztet a sütőporral, cukorral és szerecsendióval. Egy másik tálban vegyítsd a tojást a likőrrel, a vajjal és a vaníliával.
3. Keverd addig a száraz és nedves hozzávalókat, amíg egy sima krémet kapsz.
4. A muffinpapírokat háromnegyedig töltsd meg tésztával, majd süsd 20-25 percig.
forrás: bettycrocker.com
Recept forrása: dinnersdishesanddesserts.com
Kellemes kóstolást kívánunk!