Ha ősz, akkor almás ételek, ez nem is kérdés. A főételektől a desszertekig mindenben jól funkcionál az egészséges gyümölcs. Megmutatjuk, nekünk melyek a legnagyobb kedvenceink a levesektől kezdve a desszertekig. Te is próbáld ki a recepteket, és töltsd az őszt almás mámorban!
Fahéjas almaleves
A fahéj és az alma párosa ütős. Lehet szeretni vagy utálni, de szó nélkül elmenni mellette lehetetlen. Ha egy könnyű, ízletes levesre sosem mondasz nemet, az alábbi receptet ki kell próbálnod. A leves elkészítése rendkívül egyszerű, semmilyen megerőltető gasztronómiai műveletet nem igényel. Bármikor gyorsan elkészítheted.
Hozzávalók:
• 10 dkg cukor
• 3 db szegfűszeg
• 60 dkg alma
• 1 csipet só
• 5 dkg liszt
• 2 dl főzőtejszín
• 1 rúd fahéj
• citromlé
Elkészítés:
1. A szegfűszeget, a fahéjat, a sót és a cukrot tedd másfél liter vízbe, majd forrald fel. 5 perc forralás után szűrd le a folyadékot.
2. A megtisztított almát kockázd fel, majd rakd bele az edénybe, és 3 perc alatt főzd meg.
3. A tejszínből a liszttel készíts habarást. Amikor megfőtt az alma, vedd ki a folyadékból, és add hozzá a habarást folyamatos keverés mellett. 5 perc forralás után ereszd vissza a lébe az almákat és ízesítsd citromlével a levest.
Recept forrása: mindmegette.hu
forrás: tesco.hu
Máglyarakás
Ez az édesség számos formában létezik a világ különböző pontjain. Kanadában például juharsziruppal öntik le ezt a finomságot miután elkészült, Hong Kongban madártejjel turbózzák fel, majd szerecsendióval hintik meg, a belgák pedig barna cukrot, mazsolát, almát, fahéjat használnak, hogy a nyalánkság még kívánatosabb legyen. Te is variálhatsz az összetevőkön, ha tavasszal készíted az édességet, le is cserélheted az almát eperre.
Hozzávalók:
• 30 dkg porcukor
• 1 l tej
• 1 kg alma
• 25 dkg baracklekvár
• 25 dkg kalács
• 1 csomag vanillincukor
• 4 tojás
• 15 dkg vaj
• 1 mk. őrölt fahéj
• zsemlemorzsa
Elkészítés:
1. Az almákat hámozd meg, szedd ki a magházukat, és vékonyan szeleteld fel őket. Az almát szórd meg a fahéjjal, és a vaj egyharmadán párold meg. A tojássárgát a vajjal, a vanillincukorral és a porcukor felével verd habosra.
2. Forrald fel a tejet, öntsd a tojásos masszára, és a kalácsdarabokat locsold meg vele.
3. Vajazz ki egy tepsit, szórd meg zsemlemorzsával és a kalács felét halmozd az aljára. Erre helyezd el a megpárolt almákat, majd a maradék kaláccsal fedd be.
4. A lekvárt keverd össze 1 dl vízzel és kend meg vele a kalács tetejét.
5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg a süteményt.
6. A tojásfehérjékből verj kemény habot, add hozzá a porcukor másik felét és a maradék lekvárt. Kend rá a sütemény tetejére, majd tedd vissza a sütőbe, hogy a hab megpiruljon. Ekkor alacsonyabb hőfokon süsd az édességet, nehogy megégjen.
Recept forrása: femina.hu
forrás: sobors.hu
Almás pite
Bár Észak-Amerikában a pite egy ízig vérig amerikainak titulált édesség, valójában Angliából származik a sütemény. A szigetországban 1381-ből maradt fenn az első almás pite receptje, bár ez nem teljesen hasonlít arra a pitereceptre, amit hazánkban szoktunk alkalmazni. Ősszel gyakran köszön vissza ez a desszert az asztalokról.
Hozzávalók:
Töltelék:
• 1 kg alma
• 10 dkg porcukor
• 1 tk. fahéj
• 1 db citrom
Tészta:
• 25 dkg vaj
• 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
• 10 dkg cukor
• 2 tojás
• 1 zacskó sütőpor
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral, majd add hozzá a vajat. Ha elkeveredett, add hozzá a cukrot és a tojásokat. Ezután tedd félre pihentetni az egyveleget a hűtőbe.
3. A tésztát nyújtsd fél centi vastagságúra, majd felezd el. A tészta egyik felét tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a töltelékkel, a tészta másik felével rácsozd be a tetejét.
4. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süsd készre a süteményt.
5. Tálald melegen, a tetején vaníliafagyival.
Recept forrása: sobors.hu