Már a tavasz beköszöntével elindult a kerti partik és a nagy kinti evészetek, a grillezés időszaka. Bár az effajta sütögetés egyszerűnek tűnik első pillantásra, érdemes tisztában lenni az alapokkal - akár kerti, akár egy egyszerűbb asztali készüléket használunk -, különben gyorsan búcsút mondhatunk a baráti és családi körben elköltendő menünek.
forrás: freepik.com
| Pácolás
Ha van rá lehetőséged, már a grillezést megelőző napon készítsd el a pácot, de legalább néhány órával sütés előtt kezdd el áztatni benne a húst, hogy az kellőképpen magába szívhassa a fűszereket. A pácból hagyd ki a sót, mert kiszáríthatja a húst nedvességelszívó hatása által, illetve fontos, hogy hőálló étkezési olajat, ne pedig vizet használj.
Ha igazán különleges ízt kölcsönöznél a húsoknak, teszteld le az alábbi receptet:
Hozzávalók:
• egy kis darab gyömbér
• 2 db lime
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 ek. olaj
• 1 ek. méz
• 1 ek. szójaszósz
• 1 ek. friss menta
Elkészítés:
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha lehet, több órával grillezés előtt készítsd el a receptet! Aprítsd össze a hozzávalókat: a hámozott gyömbért, a fokhagymát, az olajat, a mézet, a mentát, a szójaszószt, a lime levét, valamint reszelt héját. Ezeket keverd simára, majd kezdődhet is a pácolás!
Tipp: a csirke- és sertéshúst hagyd állni a pácban legalább egy órán keresztül, a halfajtáknak kevesebb idő is elég.
forrás: pinterest.com
Ha szabadtéri sütögetésre kerül sor, nem kell válogatósnak lennünk, hiszen szinte mindenféle húst, zöldséget és gyümölcsöt, sajtot feldobhatunk a rácsokra. Mindenekelőtt pedig a grillkolbász az egyik legelső dolog, ami eszünkbe jut a grillezhető ételek listáján. Az említett fogással jól járunk, hiszen gyorsan elkészíthető, ráadásul nem igényel előkészítést, nincs szükség arra, hogy sütés előtt bepácoljuk.
A különböző húsok grillezésénél figyelj oda arra, hogy ne válassz túl zsírosakat, így megfelelő lehet például a csirkemell, a csirkecomb, a steak, a tarja vagy a bárányborda. A vastagabb hússzeleteket pedig úgy is elkészítheted, hogy felkockázod, majd nyársra tűzve sütöd meg őket. Ez azért is praktikus megoldás, mert így gyorsabban megsül a hús.
Továbbá tipikusan kedvelt grillezéshez tökéletes hús a marha, próbáld ki Te is az alábbi receptet, és szerezz magadnak és asztaltársaságodnak vele néhány isteni ízekkel fűszerezett pillanatot.
Hozzávalók:
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 db citrom
• 1 ek. közepesen csípős mustár
• 1/2 ek. virágméz
• 12 ek. olívaolaj
• 4 db T-bone steak
• 4 cső kukorica
• só
• őrölt bors
Elkészítés:
1. A páchoz szeleteld fel a megtisztított fokhagymát, majd mosd meg a citromot, és reszeld le a héját, illetve facsard ki a levét! A fokhagymát keverd össze a mustárral, a mézzel, az olajjal, a citromhéjjal és a citromlével.
2. A csontos hússzeleteket öblítsd le hideg vízzel, csöpögtesd le és helyezd egy nagy tálba. Oszlasd el a húson a pácot, majd takard le frissen tartó fóliával! Tedd a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
3. A grillsütőt készítsd elő 300 fokos direkt sütéshez! A hússzeleteket csepegtesd le, sózd és borsozd meg, és indulhat a sütés! A lecsukott grillsütőben süsd rózsaszínre a hússzeleteket kb. 6-6 percig oldalanként, majd alufóliába csomagolva pihentesd őket 10 percig.
forrás: freepik.com
Amennyiben könnyebb falatokra vágysz, a steak helyett dobj a grillrácsra néhány szelet csirkemellet, melyhez alább szintén van egy pofonegyszerű receptünk.
Hozzávalók:
• 4 db csirkemell
• fél citrom
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 dl olívaolaj
• 1 ág rozmaring
• só, bors
Elkészítés:
1. A húst alaposan mosd meg, majd töröld szárazra. Lapíts rajta egy keveset klopfolóval, hogy egyenletes vastagságú szeleteket kapj. Facsard ki a citrom levét, majd keverd össze az olívaolajjal, a rozmaringgal, a pépesített fokhagymával és ízlés szerinti borssal. Az összekevert hozzávalókkal kend be a hússzeleteket, és pihentesd őket a sütőben egy-két órán keresztül.
2. Hevítsd fel a grillsütőt, kend be a rácsot olívaolajjal, és süsd a csirkemelleket folyamatos forgatás mellett erős fokozaton 6-7 percig. Tálalás előtt pihentesd a húst legalább 5 percig.
forrás: giphy.com
Van továbbá egy nagyon gusztusos recept, amit javaslunk kipróbálásra, és reggeli, de akár desszert gyanánt is megállja a helyét, ez pedig a fahéjas bundás kenyér grillezve.
Hozzávalók 2 szelethez:
• 1 tojás
• 0,5 dl tej
• 0,25 tk. vaníliakivonat
• 2 szelet kenyér fahéjba forgatva
Elkészítés:
1. Kend meg a sütőt egy kevés olajjal, és közepesen forrósítsd fel. Egy tálban keverd össze a tojást, a vaníliát és a tejet, majd forgasd bele a kenyérszeleteket.
2. Süsd a kenyereket 2-3 percig a grillen, amíg aranybarna színük nem lesz. Frissen tálald.
| Zöldségek, gyümölcsök
Ha grillezésre adjuk a fejünket, nem feledkezhetünk meg az asztaltársaság vegetáriánus, illetve vegán részéről sem. Arról nem is beszélve, hogy zöldségek és gyümölcsök grillezésével a főként húst előnyben részesítők is felfedezhetnek új ízeket, a frissesség erejével ható új kedvenc fogásokat. Mind a zöldségek, mind a gyümölcsök kevés olajjal bekenve mehetnek a rácsokra. Zöldségek esetében figyelj oda arra, hogy a szeleteket ne vágd 2 cm-nél vastagabbra, és csak grillezés után sózd meg őket!
A zöldségek közül tökéletesen megállja a helyét grillezett formában is például a padlizsán, a kukorica, a répa, a paradicsom, az uborka, a cukkini, a hagymafélék vagy a spárga. A gyümölcsökkel pedig felteheted a pontot az i-re: tökéletes desszert lehet például a grillezett görögdinnye egy kis citromlével lelocsolva, a cseresznye, amit forgass meg egy kis balzsamecetkrémben mielőtt rádobod a grillre, a trópusi ízek kedvelőinek kitűnő választás az ananász, amit felszeletelve dobj a rácsokra, és máris kész az egzotikus édesség! Vagy szelj fel néhány banánt, mindegyiket vágd negyedekre, majd 4 ek. mézet keverj össze 1 ek. rummal, és ezzel kend meg a gyümölcsöt. Pirítsd meg a banánokat, majd fahéjjal megszórva vagy egy gombóc fagylalttal tálald őket. Próbáld ki a grillezett almát is, ami úgy a legízletesebb, ha megforgatod egy kis vízbe kevert citromlével, majd a szeleteket feldobod a grillre, és miután megsült a gyümölcs, megszórod barna cukorral vegyített fahéjjal.
forrás: freepik.com
Grillezés után ne feledkezz meg arról, hogy megfelelően letisztítsd a sütőt. Minden használat után távolítsd el az ételmaradékokat, a sütőt mosd le mosószeres, majd sima vízzel is, végül hagyd megszáradni!
| BBQ
Zárásként pedig ejtünk néhány szót a barbeque-ról is: nem szabad elsiklani a tény felett, hogy a barbeque és a grillezés nem ugyanaz. A BBQ kulcsa abban rejlik, hogy az egy olyan sütési mód, melynek során a hús huzamosabb ideig, akár órákon keresztül füstölődik. A BBQ-t általában a nagyobb húsok esetén vetik be, ekkor 100-120 °C körül történik a sütés (ez a hőfok grillezésnél 170-től egészen 300 Celsiusig terjedhet).
forrás: giphy.com
Próbáld ki az általunk ajánlott recepteket, és garantáltan elfelejted a gyorséttermi grillezett menüket.