Ha már ennyire elmerültünk az egészséges életmód témakörében év elején, nem szakítanánk meg a kört ezzel a poszttal sem. Ki ne szeretne néha napközben két étkezés között egy kis rágcsálnivalót elfogyasztani? Ehhez mutatunk most egészséges, otthon elkészíthető recepteket, amik kicsit tovább mennek a nyers répa rágcsálásán. Kóstold meg mindegyik nasit!
| Sült ropogós csicseriborsó
A csicseriborsó rendkívül egészséges és talán nem gondolnád, de nasinak is kitűnő. Pikk-pakk elkészül, tökéletes rágcsa például chips helyett. Nincs más dolgod, mint a csicseriborsót egy konyharuhára borítani és szárazra törölni. Sütőlappal bélelj ki egy tepsit, a sütőt melegítsd elő 200 fokra. Szórd a tepsire a szárazra törölt csicseriborsót, majd locsold meg olívaolajjal, sóval, római köménnyel, füstölt paprikával. Keverd el az egyveleget, hogy a fűszerek mindenhol fedjék a borsót, majd süsd ropogósra 20-25 perc alatt.
| Mogyoróvajas-banános szendvics vagy pirítós
Ez az ultimate amerikai uzsonna! A szendvicskenyeret kend meg mogyoróvajjal, karikázd rá a banánt és borítsd össze egy másik szelettel. (A banánt helyettesítheted almával is.) Készíthetsz sima szendvicset, de akár serpenyőben, kevés olívaolajon sütve is megpiríthatod a szendvicset, és természetesen kenyérpirítóban is sütheted azt.
| Smoothie
Biztosan hallottál már a smoothie-ról, aminél finomabb folyadékbeviteli lehetőség nem nagyon létezik. Az egyre populárisabb ital eredetileg csak gyümölcsből vagy zöldségből készül, az összetevőket általában fagyasztott állapotban használják fel, vagy jégkockával vegyítve pürésítik őket. Szinte bármilyen gyümölcs és zöldség felhasználható alapanyagként, még receptet sem kell feltétlenül követni, az összeállítás mindössze a fantáziádon múlik.
| Édesburgonyachips
Az édesburgonya fogyasztása számos előnnyel jár, hiszen a növény tele van antioxidánsokkal, illetve magas a mangántartalma, ami segíti az emésztést, valamint egészségesen tartja a csontokat. Továbbá egy közepes méretű burgonya béta-karotin – a szem egészségéért felel – tartalma fedezi a napi bevitel 200%-át. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy C- és D-vitaminban gazdag, és stabilizálja a vércukorszintet. Ha szereted az édesburgonyát, mindenképp próbáld ki ezt a nasit!
A chipshez pucolj meg 3 közepes méretű édesburgonyát, majd vágd őket vékony szeletekre. Egy tálban keverj össze 3 ek. olívaolajat sóval, borssal, fokhagyma-granulátummal és egy kevés bazsalikommal. Öntsd bele a tálba a szeleteket és ügyelj rá, hogy mindegyikre jusson a fűszerből. Terítsd szét a szeleteket egy sütőpapíron, 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd a chipseket 15-20 percig. Figyelj oda a szeletekre sütés közben, nehogy elégjenek (minden sütő másképp működik, tapasztald ki a sütési időt/hőfokot)!
Tipp: ezt a finomságot céklából vagy cukkiniből is elkészítheted. Ha pedig megrögzött édesszájú vagy, érdemes kipróbálnod a banánchipset, amit szintén pofonegyszerű elkészíteni. 2 banánt szeletelj fel fél centi vastagságú darabokra, helyezd el őket sütőpapírral bélelt tepsire és locsold meg őket egy citrom levével. Süsd 50-60 fokon két-három órán keresztül. Félidőben forgasd meg a szeleteket, fontos, hogy akkor vedd ki, amikor aranybarnára sültek. A tepsiben hagyd kihűlni a szeleteket. Légmentesen záródó tartóban egy hétig is eláll a chips.
forrás: pinterest.com
| Étcsokoládé
Az étcsoki nagyon tápláló nassolnivaló, nincs telepumpálva ízfokozókkal és színezékekkel, így bátran fogyaszthatod. Arról nem is beszélve, hogy egyszerre kevés is elég belőle.
| Müzliszelet
Bármilyen nehéz is elfogadni a tényt, a bolti müzliszelet nem feltétlenül az az egészséges nasi, amire vágysz. De más a helyzet az otthon készített verziójával, amiről te is tudod, hogy pontosan mi kerül bele.
Hozzávalók:
20 dkg aszalt gyümölcs
1 tojás
5 ek. méz
18 dkg zabpehely
5 dkg szezámmag
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöt vágd apró darabokra. Verd fel a tojást, keverd össze a mézzel és olvasztott kókuszzsírral, majd a többi hozzávalóval is. Egyengesd el a tésztát egy sütőpapíron úgy, hogy kb. 2 centi magas legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd addig, amíg aranybarna színt nem kap. Vágd formára addig, amíg még meleg, hogy ne szilárduljon meg, de csak kihűlt állapotban vedd le a sütőpapírról.
| Dinnyesaláta
Bár jelenleg nincs szezonja, a görögdinnye-saláta is megér egy próbát! Ugyanis a dinnye számos jótékony hatással rendelkezik, többek között bővelkedik C-vitaminban, ami elősegíti az immunrendszer helyes működését, emellett a gyümölcs B6-tartalma is fontos, hiszen ez segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását, a dinnye magas folsavtartalma pedig a keringés zavartalan működésében játszik szerepet.
Hozzávalók:
1 ½ liter kockákra vágott görögdinnye
¾ bögre szétmorzsolt feta sajt
½ bögre magozott fekete olívabogyó
¾ bögre karikákra vágott lila hagyma
1 bögre aprított menta
1 ek. limelé
kevés olívaolaj
Elkészítés:
A hagymaszeleteket tedd egy tálba, add hozzá a limelevet. Tedd félre az egyveleget 10 percre. A dinnyét helyezd egy nagyobb edénybe a fetával, a lime-os hagymával, mentával és olívabogyóval. Keverd össze a hozzávalókat, majd egy kevés olívaolajjal is vegyítsd a salátát.
Próbáld ki a számodra szimpatikus recepteket! Jó étvágyat!