A karácsonyi készülődés egyik legmeghatározóbb része a sütés-főzés. Nincs is jobb, mint amikor a hidegről belépve megcsap az egész lakásban terjengő gusztusos illatfelhő, amit a karácsonyi fogások árasztanak magukból.
forrás: freepik.com
Az ünnepi menü összeállítása nagy feladat. Ha minden vendégednek meg akarsz felelni, állítsd össze úgy a tálalnivalókat, hogy tradicionális, valamint újdonságnak számító fogások is asztalra kerüljenek. A konyhai tüsténkedéshez ajánljuk konyhai gépeinket, melyek megkönnyítik és gyorsítják a munkád, tálaláshoz pedig étkészleteinket.
Ha levesről van szó, legtöbbünk a tyúkhúslevesre asszociál, mint a menü első számú darabjára. Ezen kívül a fokhagymakrémleves vagy a brokkolikrémleves nemcsak gyorsan elkészül, hanem laktató és ízletes is.
Főételek terén a megszokott fogások között a töltött káposzta, a halászlé, rántott hal, töltött pulyka, desszertek közül a bejgli, a zserbó, a hókifli és a linzer sokak számára nélkülözhetetlen. Sütéshez ajánljuk sütőformáinkat, tepsijeinket, robotgépeinket. Ha már sütésről esett szó, alább olvasható két kedvencünk, egy tradicionális és egy különlegesebb recept, melyet kedves olvasóink figyelmébe is ajánlunk.
forrás: freepik.com
| Mézeskalács
A közkedvelt édességet az Indus folyó völgyében már az időszámításunk előtti harmadik évezredben is fogyasztották, az első mézeskalács valószínűleg méz, liszt és víz keverékéből készült tészta volt, melyet aztán forró kövön szárítottak. Hazánkban a mézeskalács-készítés első jelei sütésre használt égetett cserépformák voltak, melyeket az aquincumi romok között találták.
forrás: freepik.com
A nem csupán fogyasztásra alkalmas finomság dekorációnak sem utolsó, karácsonyfadíszként is funkcionálhat, sőt akár ajándék gyanánt is készíthetünk mézeskalácsot. A legkitartóbbak pedig mézeskalácsház készítésével is próbálkozhatnak.
forrás: freepik.com
Recept:
Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 14 g mézeskalács fűszerkeverék
• 2 tk. szódabikarbóna
• 3 db tojás
• 30 dkg margarin
• 250 ml méz
• 30 dkg porcukor
Máz:
• 2 db tojásfehérje
• 30 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A lisztet a fűszerrel, a szódabikarbónával és a porcukorral összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk a tojást, a mézet és az enyhén megmelegített margarint.
3. Az így kapott tésztát alaposan összegyúrjuk, és három részre osztjuk.
4. 0,5 centiméteresre nyújtjuk, majd szaggatjuk.
5. 180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük.
6. Ha kihűltek a mézeskalácsok, bekeverjük a mázat: a tojásfehérjét félig felverjük és lassan hozzáadjuk a porcukrot.
Recept forrása: cookpad.com
| Sajttorta
Bármilyen meglepő, a sajttorta nem Amerikából származik, ellenben már az ókori Görögországban is ismerték az édességet. Az első olimpián ezt szolgálták fel a sportolóknak, mivel úgy vélték, hogy a sajt, liszt és méz keverékéből készült sütemény kitűnő energiaforrás.
forrás: freepik.com
| Diós-narancsos sajttorta
A legkarácsonyosabb sajttorta címét mindenképp a diós-narancsos fajta érdemli. Az alapanyagok között feltűnik narancs, szegfűszeg és fahéj is, ezzel garantált ízkavalkádot okoz a sütemény.
forrás: pinterest.com
Recept:
Hozzávalók (23 cm átmérőjű formához):
Alap:
• 20 dkg zabkeksz (vagy vajas keksz)
• 10 dkg vaj
Krém:
• 35 dkg mascarpone
• 2 csomag vaníliás cukor
• 10 dkg porcukor
• 2 tk. őrölt fahéj
• 1 mk. őrölt szegfűszeg
• 1 mk. őrölt gyömbér
• 10 dkg darált dió
• 1 narancs héja és fél narancs leve
• 3 dkg kandírozott narancshéj
• 2 dl habtejszín (min. 30%-os zsírtartalmú)
Díszítés:
• 5 dkg tejcsokoládé
• 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
• 1-2 ek. kandírozott narancshéj a díszítéshez
Elkészítés:
1. A zabkekszet robotgép segítségével összezúzzuk, a vajat megolvasztjuk, majd ezeket összekeverjük, és a tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy oldala is legyen. A formát hűtőbe tesszük, hogy a kekszalap megszilárduljon.
2. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a darált diót, a kandírozott narancsot, a narancshéjat és narancslevet is.
3. A tejszínt habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a mascarponés krémhez keverjük.
4. A tejszínes mascarponéval megkenjük a kekszalapot, majd visszatesszük a hűtőbe.
5. A tejcsokoládét megolvasztjuk, majd beleszórjuk a mézeskalácsfűszert. A csokival meglocsoljuk a tortát, majd egy kenőkéssel vagy kiskanállal márványozzuk a krémet és a csokit.
6. A torta tetejét megszórjuk kandírozott naranccsal, és már tálalhatjuk is.
Recept forrása: nlc.hu