Számos kérdés felmerülhet egy új főzőlap vásárlása során, ezúttal a két beépíthető verzió, az indukciós és kerámia főzőlap közötti választásban segítünk, bemutatjuk mindkét berendezés előnyeit, illetve hátrányait. Ámulatba estem, amikor először találkoztam az indukciós főzőlappal, mert annyira futurisztikusnak, intelligensnek, energiahatékonynak tartottam. Kicsit csalóka ez a múlt idő, merthogy még most is annak tartom ezt az érzékeny lelkületű szerkezetet, amely minden egyes mozdulatunkra azonnal reagál. Van neki egy társa is, a kerámia főzőlap, ami ugyanolyan szemrevaló és praktikus, de járjunk utána, hogy mit tudnak ők ketten és milyen különbségekkel bírnak. Hogyan működnek? A kerámia főzőlapok az öntött kerámia üveg alatt tekercselt fém elemeket tartalmaznak, amelyek felmelegednek a kívánt hőmérsékletre, ezek felhevítik a kerámia felületet, amelyek pedig a serpenyőt. Az indukciós főzőlapok erős, nagyfrekvenciás elektromágneseket tartalmaznak a fűtött tekercsek helyett. Ezek a mágnesek olyan mágneses mezőt hoznak létre, amely a serpenyőt melegíti fel, nem pedig a főzőlap felületét. Röviden, az indukciós főzőlapok sokkal hatékonyabbak, mint kerámia társaik, mivel csak a serpenyőt melegítik, és nem pedig a környező levegőt vagy a főzőlap, edénnyel nem is érintkező felszínét. Kontroll Az indukciós és kerámia főzőlapok jellemzője a digitális érintésvezérlés, amely segítséget nyújt a pontosabb hőmérséklet beállításában. Az érintőképernyők, például a gyermekzár vagy a vezérlőpanel lezárása, az időzítők, a szünet gombok és így tovább, nagyon hasznosak lehetnek a felhasználó számára. Az indukciós főzőlapok azonban több főzési beállítást kínálnak, mint a kerámia főzőlapok, mivel azonnal reagálhatnak a hőbeállítások megváltoztatására. Ezzel szemben az elektromos főzőlapoknak időre van szükségük a felmelegedésre. Biztonság Mind a kerámia, mind az indukciós főzőlapok olyan hatékony biztonsági funkciók széles választékát kínálják, amelyek jelentősen csökkentik az esetleges testi sérülések és a főzőlap sérülésének kockázatát. Az indukciós főzőlapok ideálisak kisgyermekes otthonok számára, mivel a felület nem olyan forró, mint a kerámia teteje, és csak akkor kezd el melegedni, ha be van kapcsolva, és a tálat rátettük a felületre. A kerámia főzőlapok főzés után akár ötször tovább megtartják a meleget az indukcióssal szemben, de a legtöbb modellnek már van egy hőjelzője, amely megmutatja, melyik zóna túl forró még a tapintáshoz vagy a tisztításhoz. Gyorsaság A kerámia főzőlapok nem tudnak versenyezni az indukciós főzőlapok gyorsaságával, mivel az elemek felmelegedése időt igényel, ezen túl pedig a főzőlap az edénynek történő hőátadása során több hőt elveszít. Az indukciós főzőlap által létrehozott mágneses mező azonnal felmelegíti a serpenyőt. Mivel az üres főzőfelületen vagy a környező levegőben nem keletkezik hő, ezért a főzési idő jelentősen csökken. Tisztítás Akinek volt már gáztűzhelye, és takarította, az igazán tudja értékelni a kerámia és az indukciós főzőlap egyszerű takarítását. A legtöbb indukciós és kerámia főzőlap digitális érintőképernyővel rendelkezik, ami egy teljesen sík felület. Ez a nagyszerű hír a főzőlap tisztításánál. Nincs olyan rés, amelybe az élelmiszerek beleeshetnének. Ez viszont azt jelenti, hogy a főzőlap tisztítása egyenlő az egyszerűen töröljük le a sütőlapot fogalommal. Azonban, mivel a kerámia főzőlapok felmelegednek, ezért a kiömlött ételek oda tudnak égni a felületre, így az amint a biztonságos hőmérsékletre hűlt, azonnal le kell takarítani. forrás: thespruce.com Edények Az indukciós főzőlapok speciális edényt igényelnek, azonban számos konyhai eszközön fel van tüntetve, hogy az használható indukciós főzőlapra vagy sem, de ezt könnyen ellenőrizhetjük mi magunk is, ha az aljához egy kis mágnest teszünk. A kerámia főzőlapok majdnem mindenféle edényt elfogadnak, de kevésbé energiahatékonyak. A kerámia főzőlapok jobban teljesítenek, ha lapos aljú edényeket használunk, mivel így teljes egészében lefedik a lapot, nem lesz elveszett hő és csökken a felmelegedési idő. Költség A kerámia és indukciós főzőlap költségei nagymértékben eltérnek. Vásárlás előtt fontoljuk meg a főzőlapokra vonatkozó energiafelhasználást, a biztonságot. Az indukciós főzőlapok költsége magasabb, mint a kerámia főzőlapoké, viszont hosszútávon sokkal kifizetődőbbek. Méret Beépíthető készülékeknél jelentős szerepe van a főzőlap nagyságának. Vásárlás előtt feltétlenül mérd le milliméterre pontosan a főzőlap helyét! Ebben az esetben a szélesség, mélység és magasság egyaránt fontos tényező. A főzőlapokon általában 1-6 főzőzóna található, feltétlenül mérlegeld, hogy neked mennyire van szükséged! Fél- és flexindukciós főzőlap Az említett két főzőlaptípuson kívül említést érdemel még a félindukciós főzőlap, mely abban különbözik a hagyományos indukciós készüléktől, hogy megtalálható rajta kerámialapos, illetve indukciós főzőzóna is. A flexindukciós berendezésekkel megismerheted a rugalmasság magasabb szintjét. A hagyományos indukciós, elektromos és gázfőzőlapok csak egy kijelölt főzési területre korlátozódnak, amelyen belül dolgozhatsz. A flexibilis főzőlapnak köszönhetően viszont bármekkora serpenyővel, edénnyel kivitelezheted a konyhai folyamatokat. Gázfőzőlap A gázfőzőlapokról is érdemes ejteni néhány szót. Hiszen ezek továbbra is sokak körében népszerű opciót jelentenek, ha főzőlap vásárlására kerül sor, ugyanis ez a típus régóta ismert. Emellett egy gázfőzőlap vásárlása kevésbé terheli meg a pénztárcánkat, ráadásul igazi vintage hangulatot varázsolhat konyhánkba. Ennek a típusnak a további előnye, hogy bármilyen edénnyel használhatjuk. Azonban érdemes megfontolni, hogy egy gázfőzőlapba invesztálunk-e, ugyanis bonyodalmat okozhat a konyhába való bekötése, és használata során égéstermék keletkezik, amit el kell vezetni, illetve meghibásodása robbanásveszélyes lehet. Arról nem is beszélve, hogy tisztítása sokkal energiaigényesebb, mint a kerámia vagy indukciós főzőlapoké. Rezsó A főzés ezen módja már nem élvez népszerűséget, nem csoda, hiszen nehezen tisztítható, sokat fogyaszt, valamint a hőmérséklet-szabályozás is nehézkes egy ilyen készülék esetén, mivel az nehezen melegszik fel és hűl le. Ráadásul a gyártók lassan, de biztosan elkezdik kivonni ezt a típusú készüléket a forgalomból. Tekintsd meg teljes termékkínálatunkat: Indukciós főzőlapok Kerámia főzőlapok Üvegkerámia főzőlapok Gázfőzőlapok