1. Kevesebb zsír
Gondoljon csak bele, hogy a grillrácson sült húsról a felesleges zsír lecsepeg. Ezzel szemben mi történik, ha ezt sütőben vagy tálban süti? A zsír nem tud elfolyni sehol, összegyűlik a tálban, mígnem a hús magába szívja. Ugye, hogy már az első pontnál meggyőztük?
2. No. 1.: Grillezett zöldség
Többen nem is gondolnák, hogy a roston sült zöldségek sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartanak meg, ami különösen igaz az alacsony víztartalmúakra. Plusz érv, hogy általában idény zöldségeket grillezünk, így nem is kell magyarázni, hogy miért is jobb ez, mint a fagyasztott vagy a konzerv párjuk.
3. Megtartott tápanyagok
A tűzön sütött hús nagy előnye, hogy az elkészítés során a két létfontosságú és egészségre gyakorolt hatással bíró vitamin, a B1 és a B2 nem vész el.
4. Kevesebb zsíradék a sütéshez
A jó grillezés egyik titka, hogy a húsok lédúsak a zöldségek ízletesek maradjanak, de ezt nem azzal fogjuk elérni, ha ételeink zsírban tocsognak. Mivel a grillezés során az ételek megtartják zamatukat, ezért nincs is szükség zsiradékra a sütéshez.
5. Szabadtéri aktivitás
A szabadban történő főzés és étkezés során már az eleve jó, hogy kint vagyunk a friss levőn, jó társaságban, ahol az egészséges vacsora csak egy extra bónusz.
+ 5 TIPP AZ EGÉSZSÉGES GRILLEZÉSÉRT
Mielőtt begyújtja a tüzet a grillrács alatt, van még plusz néhány tippünk, hogy a következő sütögetés valóban egészséges legyen.
1. Fogyasszon sovány húst
Bár a grillkolbászt a legegyszerűbb elkészítene, hiszen csak ki kell csomagolni és mehet is rácsra, de szakadjunk el az egyszerűségtől, és próbáljunk meg másfajta ételt készíteni. Süssön például csirkemellet, amely zsírszegény hús, ám egy jó páccal megbolondítva le tudja lökni a dobogóról a kolbászkákat.
2. Zöldségeket a grillrácsra
Minden étkezés kell, hogy tartalmazzon zöldséget, így grillezésnél is dobjon a rácsra paprikát, cukkinit, és kóstolja meg a csemegekukoricát, nagyon finom köret kerekedik belőle. A spenótsaláta akár egy vinaigrette mártással is szintén egy tápanyagban gazdag köret lehet a hús mellé.
3. Faszén helyett gáz
Eltérnek a vélemények, de az orvosok egy csoportja úgy tartja, hogy a faszénen történő grillezési folyamat során károsanyagok szabadulnak fel. Faszénen történő grillezés során lehetőleg menjünk messzebb a grilltől, hogy a füstöt ne lélegezzük be, és sütés közben ne takarjuk le a húst. Ha mégis biztosra akarunk menni, akkor grillezzünk gázon, bár ne feledjük, hogy a grill ételeknek pont a faszén kölcsönzi azt a jellegzetes ízt, ami miatt olyannyira szeretjük ezt a fajta szabadtéri étkezési formát.
4. Pácolt húsok
Ki ne szeretné a finom pácokat, amelyek kellemes ízt kölcsönöznek a húsoknak? A marinálás nem csak feldobja az étel ízét, hanem kutatások azt mutatják, hogy egészségesebbé is teszik, mondhatnánk azt is, hogy megvédik a húst. Visszatérve a 4. pontra, aggodalmak merültek fel, hogy a sütés során bizonyos vegyi anyagok kerülnek a húsba, azonban a kutatások azt mutatják, hogy a pácolt húsokba ezen anyagok 99%-a nem jut be.
5. Egészséges alternatívák
Az internet a lehetőségek tárháza, a grill receptek terén is, böngésszen hát, és gyűjtsön egy csokorra valót a számos inspiráló és meglepő receptek közül. Például próbált már pizzát sütni grillen? Készítse elő a tésztát a receptnek megfelelően, tegye rá a grillrácsra, tegyen rá szószt, zöldségeket, és minden jót, ami a pizzára kerülhet, és már kész is.
Kedvet adtunk a grillezéshez? Nosza! Tekintse meg kínálatunkat, és válassza az igényeinek legmegfelőbbet.
www.marketword.hu/grillek