Az ősz ikonikus ízei közé nem keveset besorolhatunk, a szilva és a szőlő szezonja már most is tombol, de nem maradhat ki a sorból a gesztenye, alma, körte, sütő- és főzőtök és a káposztafélék sem. Ha a hidegebb estéken valami finom, lélekmelengető fogásra vágysz, próbáld ki receptjeinket, melyekben a legőszibb ízekkel megfűszerezett leveseket hozzuk el.
Gesztenyekrémleves
A gesztenye E-vitaminban gazdag, így sejtvédő hatású, sőt, az E-vitamintartalom tekintetében minden gyümölcsre köröket ver, mindenképpen érdemes fogyasztanod. Továbbá B- és C-vitaminban is bővelkedik, utóbbi a piros bogyós gyümölcsök C-vitamin tartalmához hasonlóan magas. Sőt, különösen jó hír, hogy ez az őszi növény nem tartalmaz semennyi koleszterint, és még rosttartalma is magas. Ez utóbbi elősegíti a belek helyes működését, valamint a rendszeres rostbevitel csökkenti az inzulin túlzott termelődését. Tehát egy percig sem vitatható, hogy mennyire egészséges a gesztenye, fogyaszd minél gyakrabban minden létező formában! Ha eddig nem kedvelted a gesztenyés dolgokat, kezdd a kísérletezést ezzel az isteni levessel!
Hozzávalók:
• 20 dkg gesztenyemassza
• 2 dl tej
• 1 liter szárnyashúsalaplé
• 5 dkg póréhagyma
• 3 ek. olaj
• 1 ág rozmaring
• só, bors
Elkészítés:
1. Egy lábasban forró olajon párold meg a hagymát, majd öntsd fel az alaplével. Ha a lé felmelegedett, add hozzá a rozmaringot és a masszát.
2. Főzd még néhány percig, majd turmixold simára az egyveleget, és sóval, borssal ízesítsd a levet.
Sütőtökleves
A sütőtök ősszel és télen sokak nagy kedvence, a belőle készített leves szintén egy kötelező fogás a konyhában a fagyos estéken. A sütőtök szintén rendkívül egészséges, A-, B- és C-vitaminban gazdag, de mangán, cink, vas, foszfor és kalciumtartalma sem elhanyagolható. Jó hatással van a májra és a vesére, béltisztító, valamint akár a gesztenye, bővelkedik az E-vitaminban, így erősíti az immunrendszert. Akár más, hasonló színű gyümölcs és zöldség, a sütőtök is sok béta-karotint tartalmaz, ami az egészséges látáshoz elengedhetetlen. Ha eddig kétségeid voltak a sütőtökkel szemben, tedd félre azokat, és kóstold meg ezt az isteni levest, nem fogsz csalódni!
Hozzávalók:
• 1 db közepes sütőtök
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db burgonya
• hántolt tökmag
• só, bors
Elkészítés:
1. A hagymaféléket kockázd fel, majd dinszteld.
2. Pucold meg, majd kockázd fel a burgonyát és a tököt, és egy kis vízzel folytasd a dinsztelést.
3. Az egyveleget öntsd fel annyi alaplével vagy vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, és ízesítsd kedvedre fűszerekkel.
5. A tökmagot pirítsd meg serpenyőben, és szórd a kész leves tetejére.
Francia hagymaleves
A franciák egyik nemzeti étele, a hagymaleves rendkívül egészséges fogás, ráadásul nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, ha el akarod készíteni. Ennek a finomságnak a fő összetevője, a hagyma, ahogy mondani szokták, felér egy egész patikával. Nem csoda, hiszen jótékony hatását képes kifejteni többek között megfázás és felső légúti megbetegedések, ízületi fájdalom és reuma, álmatlanság és migrén tünetei esetén. Sőt, a merészebbek hajhullás ellen hagymás hajpakolással is próbálkozhatnak. Azonban, ha nem vagy ennyire bevállalós, az sem baj, viszont a levest feltétlenül teszteld!
Hozzávalók:
• 1 kg vöröshagyma
• 4 ek. liszt
• 4 csésze alaplé
• ½ tk. cukor
• 6 ek. vaj
• só, bors, kakukkfű
Elkészítés:
1. A vajat olvaszd fel, majd a felszeletelt hagymát dinszteld rajta addig, amíg kicsit karamellizálódik. Ehhez a folyamathoz kb. 40-50 perc kell, így kap igazán jellegzetes ízt a leves.
2. Add hozzá a cukrot, a lisztet és a fűszereket, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd még 5-10 percig.
3. Az egyveleget öntsd fel az alaplével, a lábast fedd le, és hagyd főni a levest 20-25 percig.
Próbáld ki mindhárom receptet otthon, és oszd meg családoddal és barátaiddal is a finom falatokat!